MASAJ - ACASA SAU LA SPA?

Sa iti faci timp de un masaj ca metoda sigura de relaxare e absolut necesar. Dar prioritatea in acest caz este sa reusesti sa alegi ceea ce este si bun si sigur pentru tine. Cand iti alegi terapeutul si modul in care se va desfasura tratamentul ar fi oportun sa gandesti un pic mai departe de relaxarea imediata. La fel cand alegi sa faci un tratament in sauna sau hamam, cand alegi sa practici inversiunile la yoga sau cand alegi alergarea ca sport jurnalier. Toate includ factori benefici de necontestat dar comporta de asemenea niste riscuri de care e bine sa fii constient.

Cand iti rezervi un masaj, astepti relaxare- poate un mic discomfort, dar scopul ultim este detensionarea. Ocazional insa, se poate intampla ca masajul sa aiba efecte nedorite, cum este cazul unui barbat de 41 de ani care, in urma unui masaj, a dezvoltat un cheag de sange langa coloana vertebrala, conform revistei Spine. Aflat intr-o excursie in Tailanda, unde a primit un masaj care era un pic mai departe de relaxarea traditionala (adica masajul suedez clasic, de exemplu), implicind torsiuni, intoarceri si calcat pe spate si pe zona lombara. Diagnosticul: hematom subdural spinal, dupa cum explica doctorul Richard Senelick,neurolog si directorul Institutului de reabilitare din San Antonio.’ Aceasta conditie este foarte rara’, spune Senelick.’ Si se pare ca nu a fost un masaj tipic- a fost incredibil de agresiv.’

Am ales acest caz extrem (dar nu singular) pentru a ilustra doar unul dintre lucrurile care iti pot da putin de gandit. Cand alegi sa faci masaj, una dintre optiuni suna asa: ‚-acasa, in comfortul propriei locuinte, intr-un mediu familiar sau la spa, in atmosfera relaxanta, cu avantajul unui mediu controlat si profesionist?’. Cel mai adesea, inclinarea balantei se face in functie de comoditate, de timp, de preferinta personala. Ca profesionist, pledez catre alegerea unui spa sau centru de kinetoterapie, intotdeauna. Motivul principal si cel mai important: siguranta ta, ca si client. Si cand spun siguranta ma refer la multe aspecte pe care le voi evidentia in continuare.

In primul rand ia aminte la cat de dur este contextul legislativ in legatura cu practica masajului (necesitatea de de a oferi masaje intr-un cadru sanitizat si controlat, de a avea toate analizele medicale la zi (incluzind teste pentru hepatita, HIV etc.), cursul de igiena la zi si cunostintele si dreptul de practica obtinut) . Acest lucru nu este un capriciu ci a luat nastere din necesitatea de a proteja recipientul masajului, adica pe tine. E important sa intelegi ca exista posibilitatea de a contracta o boala nedorita si exista posibilitatea ca un masaj sa aiba urmari in ceea ce priveste santatatea ta. Posibilitatea este redusa cu mult (desi nu total eliminata) in cadrul unui mediu organizat unde igiena personalului, paturilor de masaj si locatiei in sine este atent controlata si verificata. Scopul practicii unui terapeut trebuie sa includa un cod al eticii foarte puternic cu accent pe siguranta si securitatea clientilor. Nu exista niciun cod de conduita care sa se adreseze terapeutilor neinregistrati. Nu exista niciun for unde puteti adresa o plangere in cazul unei aplicari deficitare a terapiei, a unei reclame mincinoase cu o finalitatea alta decat cea dorita, a unor avansuri nedorite. Nu exista nimic care sa opreasca terapeutul de a divulga detalii confidentiale despre voi. Practic, il autorizati sa vorbeasca despre problemele voastre, despre situatii pe care le-a vazut in casa voastra.

Un alt aspect este metodologia aplicata. I-ai cerut vreodata unui terapeut care vine la tine acasa actele in urma carora functioneaza ca terapeut? Stii care ii este pregatirea? Ce vei face daca ai o problema serioasa in urma careia va trebui sa contactezi un medic sau politia? Il vei denunta dar cum il vei convinge sa divulge ca a fost la tine acasa si a aplicat practica in urma careia ai avut probleme? Nu exista nicio metoda prin care sa demonstrezi ca masajul solicitat de tine a stat la baza problemei tale. De obicei, pana nu se intampla, nu te gandesti la aceste aspecte.

Inchei amintind principiile generale dupa care trebuie sa se ghideze practicienii maseuri:

Principiul I: Respect pentru persoane

Principiul II: Ingrijire responsabila

Principiul III: Integritate in relationare

Principiul IV: Responsabilitate catre societate.

Te cam pune pe ganduri, nu-i asa?